سمعک چیست ؟
سمعک یکی از مهمترین وسایل توانبخشی میباشد که وظیفه ی تقویت اصوات برای افراد کم شنوا را برعهده دارد . علم تجویز سمعک و توانبخشی آن را شنوایی شناسی(اودیولوژی)مینامند.
اجزای سمعک
سمعک از ۳بخش میکروفن،امپلی فایر (تقویت کننده) و رسیور(بلندگو) تشکیل شده است.
میکروفن وظیفه جمع آوری صدا را برعهده دارد.
امپلی فایر قطعه اصلی سمعک میباشد که وظیفه تقویت صدای ورودی را دارا میباشد.
و در اخر پخش صدا توسط بلندگو انجام میپذیرد.
انواع سمعک
ازنظر ریخت شناسی به چند دسته جیبی،پشت گوشی، داخل گوشی،عینکی و دندانی تقسیم میشود.
یکی از قدیمیترین سمعکها جیبی میباشد که در حال حاضر جایی در تجویز توسط همکاران شنوایی شناس را ندارد.
سمعکهای داخل گوشی که بیشتر جنبه زیبایی دارند در افرادی که کم شنوایی زیاد دارند یا دارای پرده ی گوش پاره هستند استفاده نمیشود.
بهترین مدل سمعک نوع پشت گوشی آن است.این مدل سمعک بدلیل داشتن تعداد میکروفن بالا وتقویت زیاد از تجویز بالایی برخوردارند.
سمعکهای عینکی و دندانی برای افراد خاص که مجاری گوش بسته دارند ونیاز به تقویت صدا از طریق استخوان هستند مورد استفاده قرار میگیرد.
از نظر مدارهای داخل سمعک به ۳دسته سمعکهای انالوگ، دیجیتال و هوشمند تقسیم میشوند.
سمعکهای انالوگ مانند سمعکهای جیبی کمتر جایی در تجویز توسط اودیولوژیستها دارند.مدار این سمعکها بصورت خطی میباشد.منظور از خطی یعنی هر صدایی که به سمعک میرسد به نسبت خاصی تقویت میشود.
سمعکهای دیجیتال داری مدار خطی ودر بعضی موارد تراکمی میباشد.تقویت تراکمی به زبان ساده تر یعنی هر صدایی که به سمعک میرسد بسته به نوع گفتار بودنش و محیط صدا نوع صدای خروجی متفاوت است.
بهترین مدل سمعک نوع هوشمند ان است.سمعکی با مدار تراکمی که هم از نظر کیفیت صدا و هم از لحاظ راحتی در سطح بالایی برخوردارند.نوعی از این سمعکها که به سمعکهای وایرلس معروف است به موبایل، تلویزیون و دیگر دستگاهای صوتی و تصویری با بلوتوث متصل میشوند.
